onsdag 23 januari 2013

Sammanfattning det bräckta havet i Östersjön.


Sammanfattning om de bräckta vattnet i Östersjön.

Östersjön är varken salt vatten eller söt vatten, vattnet i Östersjön är något som kallas bräckt.
Om vattnet innehåller med är 3% vatten klassas det som saltvatten, om de innehåller mindre än 0,05% salt så klassas det som sötvatten. Om vattnet innehåller mellan 0,05 och 3% salt klassas det som bräckt vatten och just i Östersjön är vattnet bräckt. Det är inte många djur som klarar att leva i bräckt vatten, men nästan alla djur som lever i Östersjön har invandrat från Atlanten.

Djur som t.ex blåmussla har skapat en biologisk mångfald i Östersjön eftersom att det inte finns så mycket konkurrens. Algerna och djuren som lever i Östersjön är extra känsliga för utsläpp eftersom att vattnet är bräckt.

Övergödning är ett väldigt stort problem i Östersjön. Det stora havet Östersjön tar emot mycket närsalter från jordbruk och biltrafik. Detta orsakar kraftig vattenblomning av alger och blågröna bakterier. När de dör så sjunker de till botten och blir till föda för andra nedbrytare.

Nedbrytare är svampar, bakterier och smådjur som lever av döda växter och djur. Till sist dör även nedbrytarna av giftet från svavelvätet som bildas av svavelbakterier eller så kvävs dem.
Östersjön är världens känsligaste, mest förorenade och mest radioaktiva hav.
De finns inte många djur med dessvärre mycket utsläpp och föroreningar. Översjön är ett stort hav med som varken har salt vatten och söt vatten, utan bräckt vatten.
Men vad vore Östersjön utan allt detta? Bara ett vanligt och tråkigt område täckt utav vatten.


Emma Gunnarsson 8:2 VT 2013.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar