1. Nina reser till Amerika. Varför återvänder Nina till Polen från Amerika?
Svar: Hon söker sig tillbacks till någonting hon känner att hon saknar, dvs. vänner, ursprung, livsmiljö och skolgång. Hon visste inte då att Polen och judarna skulle utsättas så mycket som de gjorde.
2 Vilka var Fanja och Rudek? Beskriv dem.
Svar: Fanja var hennes mamma, hon hade svårt att visa känslor till sin dotter och var en väldigt stark individ. Rudek var hennes bror och han hade väldigt mycket kontakter som hjälpte Ninas familj mycket. Han fick förtroende av tyskarna att jobba som polis och hålla ordning bland polackerna. Han hjälpte judarna väldigt mycket.
3 För att överleva och klara sig i ghettot i Warzawa under de fruktansvärda förhållandena som
rådde där krävdes uppfinningsrikedom. Ge några exempel på vad människorna gjorde för att klara
vardagen.
Svar: Dom sålde t.ex smycken och andra värdefulla saker till människorna på utsidan av ghettot för att få pengar till mat.
Frågor 1-10
Berättarperspektiv: Vem är bokens berättarjag? Svar: Nina är berättarpersonen men Lena, hennes dotter, är författaren av boken.
Tidsaspekten: Hur framförs berättelsen? I kronologisk ordning? Med hjälp av tillbakablickar?
Svar: Boken skrivs med hjälp av tillbackablickar i kronologisk ordning.
Personbeskrivning: Hur beskrivs mamma Fanja, pappa Artur, brodern Rudek och Nina själv? Vad får du veta om dem? Skriv vad du vet om var och en av dem, både det som sagts rent ut men också sådant som du gissar dig till genom att läsa mellan raderna.
Svar: Nina är en stark person som söker efter lärdom och är intresserad av sin bakrund och sitt ursprung. Hon har väldigt starka känslor för sin familj och älskar dem över allt annat.
Orsakssamband: Varför åker Fanja och Nina till USA?
Varför bor inte Nina och Fanja tillsammans i New York?
Varför flyttade inte Fanja med sin familj till USA när hon var ung?
Svar: Ninas farfar erbjud dom att komma och starta nytt liv i USA, i USA skulle de spendera tid med honom för han var mycket sjuk. När han dör senare vill Nina återvända till Polen.
Nina bodde hos sin farbror för att ha närmare till skola.
Hon hade träffat en kille som hon ville stanna hos.
Reflektera:
s. 32 " Utan saknad lämnade jag New York", skulle Nina senare säga. "Jag ångrade aldrig att jag inte stannade i Amerika, aldrig". Med tanke på vad som komma skulle, förefaller detta ofattbart. Kommentera citatet ovan.
Jag tycker att valet hon gjorde genom att åka ifrån USA var dåligt. Genom hon att fara tillbacks till Polen och genomgå allt det hemska som hände i Europa under Hitlers tid har format henne som person idag. Att Nina var en väldigt stark person är förmodligen pga. hennes val genom livet och hennes livserfarenheter. Detta är förmodligen varför Nina inte ångrat sina val.
s. 39, s. 41 "Och snart kom förordningarna, de som gällde stadens judar. "Först skulle man lämna ifrån sig alla pälsar minns Nina. "Sedan alla radioapparater. Man började ersätta de flesta judiska direktörerna i fabriker och företag som fanns i Lodz, med Volksdeutscher... "/.../ "Det var den 8 februari 1940 som tyskarna beordrade alla judar i Lodz att flytta in i ett getto - det första stora organiserade gettot i Polen". Fråntagandet av pälsar, radioapparater och jobben som direktörer samt besluten om getton.
Varför väljer tyskarna att sätta just dessa regler i verket?
Svar: För att trycka ner judarna och isolera dom från omgivningen. Tyskarna kunde även få ut pengar av detta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar