onsdag 29 januari 2014

Minikurser hinduism och buddism


Minikurs hinduismen- frågor:

    1. Hur uppstod hinduismen?
    Hinduismen uppstod när arierna kom till Indien på 1500-talet f. Kr. Arierna kom ifrån norr och var ljusa i huden, de som redan var bosatta i Indien, draviderna, var ett mörkhyat folk. De uppstod ett inbördeskrig mellan de två folkslagen och arierna vann och blev härskarfolket. Deras religiösa åsikter, handlingar och föreställningar sammanställdes och hinduismen uppstod.
    2. Nämn fakta om återfödelsen.
Återfödelsen handlar om att de handlingar man gör i sitt nuvarande liv påverkar de liv man får efter döden, det har med karma att göra. Om du är en god människa i ditt liv så är ditt nästa liv ännu bättre, återfödelsen handlar om att man till slut kommer till ''toppen'', att man är den godaste människan man kan vara, efter det får man sedan dö. Om man lever ett liv med mycket brott, elakheter och inte är en god medmänniska så blir dit liv efter de du lever nu inte bra, du kan bli en slav eller något ännu värre, t.om en insekt.

    3. Vilka var de första kasterna?
    Det var dessa fyra:
    Överst fanns prästerna som kallades brahminer, därefter kom krigarna, sedan bönderna och handelsmännen och längst ned fanns tjänarna.
    4. Nämn fakta om de kastlösa.
De kastlösa utgör ca. 150 miljoner människor i Indien, de ansågs förr vara ''orena'' och då kallades de för ''de oberörda''. Behandlades som slavar, inte värda någonting.

    5. Förklara uttrycket karma och dess betydelse.
Se svar på fråga 2.

    6. Nämn fakta om den heliga kon.
Kon är en symbol för moderligheten och ömheten, kor får gå fritt överallt i hela Indien och de är väldigt respekterade.

    7. Vilka är de tre huvudgudarna?
Brahma, Vishnu och Shiva.

    8. Hur hyllar man gudarna?
I nästan varje hem i Indien finns det ett litet husaltare. Där offrar och ber man varje kväll och morgon till gudarna. Man tänder även rökelser, har framme blommor och frukter för gudarna, deras bilder finns på altaret.

    9. Nämn fakta om Brahma
    Han är skaparguden för hinduismen men han är nästan bortglömd jämfört med de andra gudarna, han har nästan ingen som dykar honom längre och det finns nästan inget tempel tillägnats honom. Brahma har även 4 huvuden, ett i varje värdestreck för att kunna se sin skapelse.
    10. Redogör för Vishnus betydelse.
    Vishnu är en mycket älskad gud för hinduerna, han ses som den främste och upprätthållaren inom hinduismen. Han finns alltid där och ingriper när det onda hotar. Han uppenbarar sig även ibland som en männsika, det kallas inkarnation, han blir en slags avatar och byter skepnad till en mänsklig person. Han åker ner till jorden för att kolla runt hur det är, på jorden har han namnet Krishna, som är en mycket omtyckt människogud.
    11. Nämn fakta om Shiva.
    Han är både gud till ont och gott, både förgörelsens och återskapandets gud.
Som dödsgud är han fruktad, men som livets gud är han betraktad mild och älskad.
Han har även 3 ögon, ett för nutid, ett för dåtid och ett för framtid.

    12. Nämn fakta om Vedaböckerna.
Det är en av hinduernas heliga skrifter, de är långa och mycket invecklande. De är äldst, och står Veda står för kunskap. Äldst av Vedaböckerna är Rigveda som beskriver hur offer ska gå till och även böner.
    13. Nämn fakta om Varanasi.
    Det är hinduernas heliga stad, staden ligger vid den heliga floden Ganges i norra Indien. Varje år vallfärdar jättemånga hinduer till Varanasi för att bada i floden och bli renade från synder.
    I staden Varanasi kan man slippa den så kallade Samsara, som innebär den tröstlösa serien av födelse och död flera gånger. I Varanasi kan den döde uppnå Brahman, det högsta målet för en hindhu. Normalt skulle det krävas återfödelse flera gånger.
    14. Redogör för Sadhus.
    Det är hinduernas heliga män, de lever mycket enkelt och inte har några direkta ägodelar, i syfte för att uppnå frälsning. Sadhuerna tillhör olika sekter och de visar med märken på armar och bröst vilken riktning de bekänner sig till. Sadhuerna är oftast på en ständig vandring från helgedom till helgedom och till olika religiösa högtider. En del sadhuer anser att den enda vägen till frälsning går genom strängt asketiska handlingar (man plågar sig själv).
Det finns sadhus som stirrar direkt på den brännande solen dagen lång tills de blir blinda. En del av dem står upprätta i många år, utan att någonsin sitta eller ligga. De sover stående mot ett uppspänt tygstycke. Med åren svullnar deras ben och medhjälpare måste massera deras ben för att förhindra skador.

    15. Vad kallar indierna sin religion?
    ''Den eviga världsordningen.''
    16. Vilket är hinduernas viktigaste mål?
Hinduernas högsta mål är att uppnå förening med den eviga anden, vilket hinduerna kallar Brahman.
    17. Nämn fakta om ahimsa-begreppet.
Det är en princip som de flesta indier följer som betyder; icke döda. Därför är många indier vegetarianer.
Minikurs buddismen- frågor:

1. När och var föddes prinsen Siddharta?
Han
föddes omkring år 560 f.Kr. i en liten by vid berget Himalaya

2. Varför spärrade pappan in Siddharta i ett palats?
För att han inte skulle de den onda världen, allt Siddharta skulle veta om skulle vara gott. Inget ont skulle han se och inget ont skulle han drabbas. Pappan ville inte heller att Siddharta skulle drabbas och bli intalad av religiöst grubbel.

3. Vilka två ytterligheter prövade Siddharta?Att leva ett lyxliv och leva som asket, alltså leva som fattig.
4. Vad hände under Bodhiträdet?
Han satte sig under de heliga trädet vid Gaya (biflod till Ganges) och bestämde sig för att inte resa sig förrän han hade nått den slutgiltiga insikten. Efter en tids meditation nådde han Nirvana, alltså det stora ljuset och den slutgiltiga befrielsen ifrån lidandet och den ständiga återfödelsen, då blev Siddharta Buddha.

5. Vad gjorde Buddha under 40 år?
I över 40 år vandrade Buddha omkring i norra Indien tillsammans med sina lärjungar och predikade.

6. Vad menade Buddha med att allt är ett lidande?
Buddhas lära sammanfattades i fyra punkter, ''de fyra ädla sanningarna''.
Den första av sanningarna var just att allt är ett lidande. Allt är ett lidande, hela livet, från födelsen till döden. Det gäller för alla, alla som mår bra och alla som mår dåligt. För en dag så drabbas vi alla av bekymmer, sjukdom och oro. Allt de vi sätter värde på försvinner, och det är lidande.
De lönar sig inte att söka rikedom, lycka och makt, det leder bara till lidande.

7. Vad var orsaken till lidandet enligt Buddha?Orsaken till lidandet är livstörsten, som driver fram livstörsten. Det är begären, längtan efter njutning och fortsatt liv som resulterar i återfödelse. Buddha ansåg att det är begäret att leva som är orsaken till allt lidande.
8. Hur kan lidandet upphöra enligt Buddha? När man kväver människans livstörst kan man stoppa återfödelsen och då når man målet, frid och fri från alla önskningar. Människan går in i nirvana, ett ord som betyder ungefär utslocknande.

9. Beskriv vägen för att upphäva lidandet.
Buddha ansåg att man inte kunde välja de två ytterlighetsvägarna för att nå nirvana. Den första vägen att leva ett liv i njutning är inte bra. Den andra vägen att plåga sin kropp leder inte heller till nirvana.

10. Nämn 4 punkter i den åttafaldiga vägen.
Rätt kunskap. Då ska man förstå de fyra heliga sanningarna.
Rätt tal. Varken lögn, skvaller eller tomt prat får förekomma.
Rätt strävan. Det innebär att man ska bekämpa det onda och alltid försöka göra det bästa.
Rätt medvetenhet. Då ska man kontrollera kroppens känslor och begär.

11. Beskriv tillståndet: nirvana.
Tillståndet nirvana är ett harmoniskt tillstånd, man känner inga begär eller njutningar. När man har nått nirvana har man nått slutet på återfödelsen.

12. Vad ansåg Buddha om gudar?
Buddah trodde att det fanns gudar, men att dom ändå inte lyssnar så varför ska man offra och be till dom? Buddah ansåg att att varje människa kunde bestämma sitt eget öde och på egen hand befria sig ifrån återfödelsen.

13. Vad ansåg Buddha att människorna själva skulle göra för att finna sanningen?
Han ville inte ge dom någon tro att gå efter då han menar att människorna själva skulle komma på sanningen om livet.
14. Buddhismen har splittrats i två grenar. Vilka två?
Sydbuddismen, även kallad för mahayana och nordbuddismen, även kallad för hinayana.

15. Nämn fakta om Hinayana-buddhismen. Hinayana finns främst i Thailand, Burma, Sri Lanka, Kambodja och Vietnam. Hinayana betyder ”lilla vagnen”. Med det menas att bara munkar och nunnor kan nå nirvana.
16. Nämn fakta om Mahayana-buddhismen.Menar däremot att även de som inte går i kloster kan nå nirvana i detta liv. Man anser att mahayana är den riktning som mest liknar Buddhas ursprungliga lära. Inom mahayanabuddhismen uppfattas Buddha bara som en av många buddhor som uppenbarat sig i världen. Genom sitt liv på jorden skapade han förutsättningar för människan att nå befrielse. Den kallas även för ''stora vagnen''.

17. Var finns de flesta buddhisterna?
De flesta lever i Kina, Tibet, Korea, Japan, Sri Lanka samt i Sydostasien.
18. Varför spelar munkarna en viktig roll? Det är munkarna som förmedlar religionen till lekmännen.

19. Nämn fakta om munkarnas mat.
En munk äter bara två mål per dag. Den första måltiden är klockan sju på morgonen. Den andra måltiden måste de äta före klockan tolv på dagen. Maten består av de gåvor som människor lagt i deras skålar på morgonen.

20. Nämn fakta om en högtid.
Vesak, som är den viktigaste inom buddism. Den firas fullmånedagen i april-maj. Enligt traditionen är det dagen för Buddhas födelse, upplysning och död.

21. Var finns Lamaismen?
I Tibet, det kallas buddismen.

22. Hur utser man en ny Dalai Lama när den gamle dör?
När Dalai Lama dör gäller det att finna den nya kropp som hans karma tagit i besittning. Därför sänder man ut spejare i hela Tibet och norra Indien för att leta efter en pojke som fötts under Dalai Lamas dödsår. För att vara säker på att man har funnit den rätta pojken måste barnet känna igen några av den dödes ägodelar.


23. Nämn fakta om den nuvarande Dalai Lama.
Den nuvarande Dalai Lama var fem år när han presenterades som lama och som ledare för den tibetanska buddhismen. Många tibetaner anser att Dalai lama är en levande gud. 

tisdag 28 januari 2014

Idrottsuppgift


Idreresa 12- 16 januari 2014

Klädsel

Att ha rätt kläder när man åker skidor är viktigt, med rätt kläder på så ska man inte frysa, inte släppa in snö och vatten och samtidigt ska man hålla sig torr- alltså får det inte bli för varmt så man börjar svettas. Man behöver plagg som värmer och samtidigt transporterar ut fukten från huden.
Jag gick efter ''lager på lager- principen'' och det funkade utmärkt för mig. Jag frös aldrig och kände mig varm och rörlig i mina kläder hela tiden då jag endast hade tre till fyra lager (inklusive jackan). Att ha för mycket kläder gör att man kan känna sig orörlig och stel, det som funkar bäst är tre lager av kläder- gjorda av bra material.

Bomull är ett material man inte ska ha på sig då de suger åt fukten istället för att transportera bort den från kroppen, då blir man blöt och kall- vilket inte är varken bra eller kul att åka i. Ylle däremot är ett material som transporterar bort fukten, alltså är det bra att ha ylleplagg närmast kroppen.

Närmast kroppen har jag ett underställ på både över och underkropp, sedan ett par fleecebyxor och en fleecekofta. Eftersom att det var så fruktansvärt kallt och hela -23 första dagen hade jag även en tjockare tröja över mitt fleeceställ. Över detta hade jag ett par varma skidbyxor och en skidjacka.
På fötterna hade jag tjocka och bra skidstrumpor som höll värmen hela tiden och självklart pjäxorna över dem. På händerna hade jag ett par varma tumvantar, på så sätt fryser man inte om händerna då fingrarna värmer upp varandra hela tiden och luftrummet i vanten gör att det blir varmt och skönt.

För att förhindra köldskador i ansiktet hade jag på mig en s.k rånarluva, och över munparitet hade jag en buff och en varm tubhalsduk. Det är viktigt att det är en tubhalsduk och inte en vanlig som kan ramla och och fasta i t.ex. liften.

På huvudet hade även jag en tajtare sportmössa för att hålla mig varm, den satt bra och tajt så att även hjälmen gick på utan att det var obekvämt. Vid ögonpartiet var det skidglasögonen som skyddade.

I ryggsäcken

Vi hade turen att alltid få mat på värdhuset, dvs. lunch. Men om detta inte hade varit möjligt eller om man känner att man behöver mer energi på förmiddagen efter frukosten är detta något jag skulle ha med mig i väskan:
  • Frukt eller kaka, något som gör att man får upp energin helt enkelt.
  • En extra macka- det är alltid bra att vara mätt och belåten!
  • Någon varm dryck i termos, mitt val hade varit varm nyponsoppa eller varm choklad.
  • Att ha vatten med är bra för att tillfredsställa vätskebehovet i kroppen då man har svettats mycket.

I väskan är det alltid bra att ha med sig extra vantar, kanske en extra buff och hand och fotvärmare som jag hade införskaffat till resan, så när man fryser så funkar dom utmärkt för att lägga i vanten t.ex.

Kost

Eftersom att du är ute och rör dig hela tiden när du åker skidor behöver du en bra måltid att stå på. Alltså måste du vara extra noga med din kost när du hela tiden är aktiv, se till att ha ätit en ordentlig frukost på kanske 2 mackor med bra pålägg, lite fil med flingor och ett glas juice.
Eftersom att kroppen hela tiden rör sig behöver den mer energi, så tänk på att äta extra mycket kolhydrater och nyttiga fetter som hittas i t.ex fisk.

Dryck
När du är i backen så är det som sagt bra att ha med något varmt att dricka, t.ex kaffe eller varm choklad. Väl hemma i stugan är det bra om du får i dig vatten, mjölk och juice. Mjölken är som sagt naturens egna sportdryck och innehåller bra och viktiga näringsämnen och juicen innehåller fruktsocker och vitaminer som är viktiga att få i sig. Det är alltid bra att fylla på ''vätskeförrådet'' i kroppen med vatten.

En dag i backen med 15-20 minus

När du ger dig ut i backen ska du se till att ha ätit en ordentlig och bra frukost, för att hålla energin och humöret uppe. Ta på dig kläder efter väder- är det jättekallt? Ta en extra tröja, -är det inte så kallt? Då kanske det räcker med fleecen. (Se mer info om klädsel i ''Klädsel'').
Klockan 09.00 öppnar liftarna och då är det dax att börja åka! Eftersom att det var fruktansvärt kallt första dagen med en termometer som visade hela -23 så är det jobbigt och kallt att hela tiden åka. Efter ett tag, ca. 1,5-2 timmar kan man komma in i stugan eller toppstugan för att värma sig och eventuellt byta blöta kläder till torra, nya och varma kläder.

Om du fryser mycket gör dina vänner säkert det med, så var noga med att kolla dina vänner i ansiktet då och då för att se om de möjligen skulle finnas något vitt i ansiktet? Köldskador är inte kul att få, så håll koll på dina vänner!

För att inte alltid va längst upp på toppen kan du och dina vänner (-åk inte själv off pist!) välja att åka i skogsbanor eller åka till backar med lite mera lä.

Om du känner att du är små hungrig eller suktar efter något sött- ta en tur upp till toppstugan för att njuta av utsikten och värma kroppen. Om hungern sitter i- ta en banan eller en macka!

Dax för åkning igen fram till lunchen vid 12.30-13.00 någon gång, där tar du sedan en god och nyttig lunch, tar det lite lugnt för att slappna av i kroppen- det är ansträngande att vistas i hård kyla och samtidigt utöva en aktivitet!

Klockan är nu runt 13.30- 14.00 och du åker ut i backen igen för att njuta av de sista åken för dagen, innan du vet ordet av är klockan 15.00 och liftarna stänger. Du beger dig tillbacks till din stuga för att träffa dina resekompisar, värma dig och slappna av!

Effektiv temperatur

När vi var i backen var det runt minus 15-20 grader. Men om vi går efter Idres egna hemsida hur vädret det är nu så är det ungefär -8 grader C på toppen, vindhastigheten ligger på 4 m/s och värdet är molnigt. Då är den effektiva temperaturen istället -14 grader C.

Här nedan är en tabell gjord av SMHI.


Man ska alltid räkna med att det är kallare ute i backen än vad termometern visar, ju högre upp i backen man är desto kallare.
Varför ändras då temperaturen? När det blåser tillkommer också vindens verkan som har en avkylande effekt. Kroppens avlagda värme som värmer upp luften närmast kroppen, den värmen tar även vinden med sig. Ju mer det blåser- desto kallare är det.
Perfekta skidvädret är nästintill vindstilla, några minusgrader och soligt väder.

Köldskador

När du är ute länge i intensiv och hård kyla är köldskador något som lätt kan förekomma beroende på hur du är klädd runt ansiktet. Något man ska tänka på är att inte tvätta ansiktet (eller håret!!) innan man visas i direkt kyla, de ger stora utslag utav köldskador.
Köldskador börjar med att man blir kall och områden oftast i ansiktet eller på händer och fingrar blir vita. En brännande och stickande känsla kan även uppstå, efter ett tag kan du även tappa känseln.


Se alltid till att kolla efter dessa tecken hos dina vänner för det är inte alltid säkert att man känner av de själv. Bästa sättet att värma upp det och motverka köldskadorna är kroppskontakt, alltså värm din kompis ansikte med händerna t.ex. Gå självklart in i stugan så fort som möjligt så det inte hinner bli för allvarligt. Försök inte att skynda på processen genom att vidröra med varma föremål, då kan huden skadas. Man får inte sluta med uppvärmningen innan känseln och färgen i ansiktet är tillbacks, även om det gör ont så gör det ondare senare om uppvärmningen inte sker på rätt sätt och snabbt. 

måndag 27 januari 2014

Dubbelstjärnor


Dubbelstjärnor

Vad är en dubbelstjärna? Jag var själv helt ovetande om detta fenomen och kände att detta var något jag vill undersöka vidare. Hur vanliga är dem egentligen? Finns det olika sorters dubbelstjärnor? Vad händer när den ena stjärnan dör? Vilken är den närmaste dubbelstjärnan vi har till vår jord Tellus? Finns det planeter runt dubbelstjärnorna? Detta var lite av de frågor som verkade intressanta och som jag, helt ovetande, ville få reda på. Men den viktigaste frågan jag undrade över var framförallt; vad är en dubbelstjärna?

Det finns två olika fenomen vilka räknas som dubbelstjärnor, verkliga, även kallade fysiska, dubbelstjärnor och optiska dubbelstjärnor. Verkliga dubbelstjärnor är två stjärnor i samma solsystem, i en bana runt varandra. Optiska dubbelstjärnor är två separata stjärnor som har samma riktning på himlen, alltså råkar de bara ligga åt samma håll på himlen, de har inget fysiskt samband med varandra. På långt håll ser en dubbelstjärna ut som en vanlig stjärna med speciella egenskaper.
Dubbelstjärnorna är väldigt viktiga för astronomer och forskning inom stjärnor för att man kan studera dom på nära håll genom ett teleskop.

De fysiska dubbelstjärnorna är väldigt vanliga, minst hälften av alla de himlakroppar som man skulle kalla (från våran syn upp mot himlen) en ensamstående stjärna, kan oftast bestå av två eller fler enheter. Att veta om det är en planet eller stjärna kan vara svårt att avgöra, om t.ex Jupiter hade varit drygt tio gånger tyngre skulle man kunna kalla det en stjärna. Då hade vårt solsystem bestått av en dubbelstjärna, våran sol och Jupiter.

Alltså är det inte bara hur en stjärna är uppbygd som avgör att det är en stjärna, utan även storleken, solmassan. Stjärnor bildas ur jättelika gasmoln, även kallade nebulosor. Gasmolnen består till mestadels endast av väte, och det är vätgasens atomkärnor, protonerna, som i stjärnans inre slås ihop till de tyngre heliumkärnorna. Samtidigt sker en explosion som gör att energi frigörs, det är det som gör att stjärnan kan lysa. Gravitationskraften för gasen samman i en allt tätare och hetare klump och tillslut antänds molnet i sitt centrum och en stjärna föds.

När den ena stjärnan dör bildas ett svart hål, i ett dubbelstjärnesystem kallas de för ''lätta svarta hål''. När det svarta hålet bildats kan den då suga in materia från den andra stjärnan. Svarta hål är svåra att observera och de enda svarta hål som går att upptäcka är just när en stjärna dör i ett dubbelstjärnesystem eller när de omges av enorma mängder gas.
Det är så svårt att förstå hur långt avstånd det är till nästa stjärna (efter våran egna sol) från vår jord.Så om vi leker med tanken att från jordens avstånd till solen är 1 meter skulle det vara 27 mil till nästa stjärna. Så 1 meter motsvarar alltså de avstånd vi har till solen, och 27 mil motsvarar de avstånd vi har till nästa stjärna.

En av de stjärnorna närmast oss, är en dubbelstjärna och även känd som himlen ljusaste stjärna, Sirius. Sirius ligger belägen ca. 8,611 ljusår ifrån jorden och kallas även för en av vår sols grannar.
Sirius är även känd som hundstjärnan då den är huvudstjärnan i stjärnbilden Stora hunden.

Det är inte omöjligt för planeter att uppstå runt dubbelstjärnor stjärnor,En fråga som då ställs hos rymdforskare är; kan planeterna undvika bunden rotation och ha stabila förhållanden under miljardtals år? Det är ett krav. Forskare har inte kunnat hitta någon dubbelstjärna med planeter i rotation ännu, men de ser de inte som något omöjligt.


Här ovan är en bild på stjärnbilden Stora hunden, den starkaste och klaraste stjärnan Sirius syns mycket tydligt på denna stjärnbild.
Källförteckning
http://vetenskapsnytt.blogspot.se/2007/04/planeter-med-tv-solar-kan-vara-vanliga.htmlhttp://www.ne.se/dubbelstj%C3%A4rnahttp://sv.wikipedia.org/wiki/Dubbelstj%C3%A4rnahttp://www.give2all.org/12/2012/01/om-binUra-stjUrnor.htmlhttp://astronet.se/wiki/index.php/Dubbelstj%C3%A4rnahttp://hem.hj.se/~lsj/binary.pdfhttp://illvet.se/fraga-oss/hur-vanliga-ar-dubbelstjarnorhttp://skolwebben.tibro.se/~gyran/astronomi/Webbsidor/BF3/stjarnor-louise-filer/stjarnor-louise.htmhttp://sv.wikipedia.org/wiki/Sirius

Emma Gunnarsson 9:2