måndag 31 mars 2014

Film- Hans Rosling, Population

Sammanfattning

I filmen visar Hans Rosling, professor i internationell hälsa, flertal diagram och videor baserade på fakta om hur det är i världen idag. Han visar sina diagram i Gap Minder då han visar upp statistik hur olika länder runt om i världen har det. Han visar skillnaderna hur det är idag och hur det var i länderna för ca. 50 år sedan. På staplarna x och y visar han: antal barn per kvinna och medellivslängden i landet. Det är mycket större skillnader än vad man tror. Han visar statistiken på ett bra och begripligt sätt så att verkligen alla förstår, han menar på att det är faktiskt bättre i världen än vad vi tror idag.

Han visar även upp uppdelningen av pengar i världen och hur det har blivit jämnare fördelat genom åren. På sina statistikmätningar har han även kommit fram till att vi kommer sluta öka i population om tiotal år, och till slut sluta på en populationsmängd på ca. 10 miljarder människor.

Han pratar även om familjeplanering. Familjeplanering är en slags födelsekontroll, där man planerar antal barn efter förutsättningar och ekonomi i familj och i landet. I t.ex Kina tillkämpas det en såkallas ''ettbarnspolitik'', som innebär att man endast får föda ett barn (sedan 1979, håller dock på att ändras då man märker att det finns för lite ungdomar i landet). Om man skaffar mer än ett barn så får man helt enkelt böta. Med familjeplaneringen planerar man antalet barn man ska ha och det utdelas även preventivmedel för att hjälpa till denna planering.

Frågor: 

1. Tror du ett tredje världskrig eller exempelvis en stor Europeisk pengakris skulle ändra Hans Roslings statistik? Varför- varför inte?

2. AIDS- epidemin förändrade världens populationsstatisik vid 80-talet och främst U-länder blev drabbade värst. Om en sådan sjukdom drabbar världen igen, kommer även populationsstatisken ändras. Varför gör den det och varför ändras inte populationen i Europa lika mycket som i Afrika?

3. Varför behövs familjeplanering?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar