måndag 25 februari 2013

En obekväm sanning, del 1


En obekväm sanning, del 1.


Växthuseffekten, effekten som håller oss vid liv. Atmosfären behåller kvar den värmen av solvärmen som kommer igenom den, och släpper ut solljus igen i rymden igen som en reflektion, den reflektionen kallas för albedo. Det är växthuseffekten, våran räddare, men snart kan den ta död på oss. Hur?
Vi har nu fått ett problem, ett väldigt allvarligt problem. Global uppvärmning. Det finns tre växthusgaser, naturgas, olja och koldioxid. Det största hotet är den höga halten av koldioxid. Jorden värms upp för att koldioxiden ökar. Koldioxiden släpps ut när vi använder oss av fossila bränslen, som bensin. Koldioxiden lägger sig som ett lager runt atmosfären och den blir bara tjockare och tjockare, resultatet blir att mindre och mindre solljus reflekteras ut i rymden igen och jorden blir varmare och varmare, det är global uppvärmning. Växthusgaserna är alltså de som håller kvar värmen på jorden, det är så global uppvärmning uppstår.
Problemet med global uppvärmning är inte bara som många tror att det blir varmare några grader.
Det stora problemet är att isarna smälter. Redan idag har 4/5 av världens isar smält.
Det ger väldigt stora konsekvenser. Från Himalayas glaciärer får ca. 40 % av jordens befolkning sitt färskvatten ifrån. Om denna isen nu smälter skulle det bli en enorm vattenbrist för 2/5 av världens befolkning.
Men vi har inte alltid denna höga halten av koldioxid, den går ner och upp varje år.
Det finns mer landyta på det norra halvklotet, därav mer vegetation (fotosyntes) än va det gör på det södra halvklotet.
När det norra halvklotet lutar mot solen (dvs. svensk vår och sommar) tar alla växter upp koldioxiden och koldioxidhalten sjunker. När det norra halvklotet lutar bort från solen (dvs. svensk höst och vinter) så faller löven ner från träder och koldioxiden släpps ut.
Koldioxidhalten är alltså högre när södra halvklotet lutar mot solen. Det beskrivs som jordens andning, som sker en gång varje år.

För ca. 250 miljoner år sedan satt alla världsdelar ihop, det kallades Pangaea. Pangaea var inte den första kontinenten med alla kontinenter ihop sittande med varandra.
Jordens första kontinenter formades för omkring två miljarder år sedan och har sedan dess slagits samman och delats upp i flera omgångar. Sedan för ca. 1 000 miljoner år sedan har det varit två stycken sammanslagningar (förutom Pangaea) de kallades för Pannotia och Rodinia.
När dessa superkontinenter är sammanslagna är klimatet väldigt varmt och torrt.
Vattenbristen och värmen påverkade många djur och jordens växtliv, Pangeas bildande sammanfattade med att hela 95 % av jordens organismer dog ut.
Man kan se tydliga tecken på att kontinenterna en gång suttit ihop, vid Afrika och Sydamerika ser man det som tydligast. 
En väldigt fascinerade sak som forskare nu kan se är när världen har haft sina istider, de tar prover med hjälp av stora rör ner i de största isarna och kan därefter se hur temperaturen var för 650 000 år sedan. Vi har haft 7 istider och nästa istid beräknas komma om ca. 20 000 år.


Under dessa tusentals åren har koldioxidhalten aldrig varit så här hög som den är nu, över 300 ppm (partspermillion).


På diagrammet nedanför ser ni temperaturens och koldioxidhaltens upp och nedgångar under dessa tusentals år. De hör ihop. Koldioxiden åker upp i atmosfären och det gör det svårare för solvärmen att ta sig ut igen, om solvärmen stannar kvar på jorden blir det varmare och temperaturen ökas.
De blåa strecket är temperaturen på jorden och den röda koldioxidhalten. Nedgångarna visar på de sju istider vi haft.
En bild från filmen.

Hittills har jag inte lärt mig så mycket av filmen, vi har ju haft genomgångar på nästan allt innan.
Jag lärde mig bara att det hade varit sju istider och att jorden andas, det var intressant. 
Jag tyckte att Al Gore (föreläsaren på filmen) var väldigt bra och man började verkligen inse hur dåligt skick jorden är idag och hur illa det kommer vara om flera år om vi inte börjar agera.

Förr fanns inte denna moderna tekniken, bilarna fanns inte, flygplanen fanns inte. Koldioxidhalten har aldrig varit såhär hög och det är vårt fel. Det är våra handlingar som vi nu måste ta ansvar för, vi måste börja agera och inte bara skriva om det. Vi kommer aldrig kunna sluta åka bil helt, det är en del av våra liv, våran vardag. Men vi kan ju försöka. Om alla försöker lite och ändrar på något litet, så kan förutsättningarna för framtiden bli så mycket ljusare. Jorden mår dåligt och vi bara låter det vara så, det är så synd och en besvikelse på mänskligheten som inom en framtid kanske inte längre finns kvar.


Emma Gunnarsson 8:2, VT 2013.

Krönika



Någons dotter, syster och vän. Någons kropp och själ. För pengar.

Jag går till skolan, har lektioner, äter skolmaten som alla hela tiden klagar på, ända sen man var en liten flicka på små och solbrända barnsben. Har lektioner igen och sen går jag hem. Ser snöflingorna stilla lägga sig på min jacka som fortvarande håller värmen efter två hårda vintrar. Längtar bort till solen, till värmen, till Thailand. Tänker att jag sitter på flyget mot destinationen alla vintertrötta svenskar åker, mitt underbara paradis. Platsen där allt är bra, där alla är lyckliga för de lever lika nära havet som grannen vid skjulet bredvid. Vänta lite här, vad är det vi inte ser? Skjulet? Vad är det vi blundar för? Verkligheten. Fattiga, smutsiga, sjuka, ensamma och magra verkligheten. Verkligheten på andra sidan jorden, som vi inte bryr oss om.

Vi lägger miljoner på bilar, hus, elektronik, mat, dyra kläder och alldeles för dyra resor till paradisen på andra sidan jorden.
Vad skulle det göra om vi valde att lägga pengarna på annat? Plantera träd i alla de länder som vi har förstört? Bygga upp friskolor överallt i vår dröm destination för att ge Thailand utbildning?
Thailands stora brist är utbildning, man måste betala för att gå i skolan efter sex års ålder.
Det är väldigt få som har råd, väldigt få.
Om vi ger andra länder utbildning, hjälper andra, skulle inte världen vara en bättre plats då?

I Thailand får flickorna som nyss nått puberten sälja sig på gatan för att tjäna pengar. Sälja sig för ofrivilligt sex och påtvingad kärlek. Hur skulle ni känna om ni såg eran dotter sälja sig själv för att kunna leva? Eller själv vara den dottern som ofrivilligt står vid gatukanten för att tjäna pengar?
Någons dotter, syster och vän. Någons kropp och själ, säljer sig för att kunna överleva dagen och försörja familjen.

Nästa gång jag besöker mitt paradis vill jag ha gjort skillnad, vill inte du? Jag vill inte se skyltar där det står med stora gyllene bokstäver ''It's your lucky night!! Very cheap and beautiful girls are for sale'' eller ''Nice girls wanna make you happy for money''. Jag skulle bli överlycklig om jag såg skyltar som ''Free education, for boys and girls'' och ''Nice school, want to make you smart'' istället, skulle inte du?

Tillsammans kan vi göra skillnad för någon annan. Någons dotter, syster och vän. Någons kropp och själ. Jag vill göra skillnad. Jag vill att flickor överallt i världen ska få chans att utbilda sig.
Jag, min pappas dotter, min lillebrors syster och mina närmastes vän. Jag vill hjälpa någon annan. 

Krönika av Emma Gunnarsson 8:2, VT 2013.

söndag 24 februari 2013

Veckans nyhet, v.7

Påven avgår

Tidigt i februari i år bestämde sig påven, Benedictus att avgå från sin post. Det är första gången sedan tidigt 1400-tal en påve senast avgick från sin post, annars brukar man vara kvar på sin post tills man dör. Påven har uppgett att han kommer avgå från sin post den 28 februari klockan åtta på kvällen. I ett uttalande uppger påven att han avgår pga. Bristande ork och hans höga ålder på 85 år.

Han uppger även att han är fullt medvetande i allvaret av hans avgång men anser detta som kyrkans bästa.

Han har anklagats för ha ''mörkat ner'' fall där präster har begått övergrepp på barn och även sagt att kondomer kan förvärra spridningen av aids.

"We must trust in the mighty power of God´s mercy. We are all sinners, but His grace transforms us and makes us new'', twittrade Benedictus den 11 februari, dagen då beskedet kom ut att han skulle avgå från sin post.

Källor: svt.se, svd.se och aftonbladet.se.
Svd och svt hade mest och relevant fakta, aftonbladet hade mindre och bra fakta. 


Jag har aldrig varit insatt inom den katolska kyrkan och hans avgång har och kommer inte att påverka mig, men visste mycket väl vem Påven var.
Jag har nog aldrig fattat hur stor han egentligen är, hur mäktig han var för den katolska tron. 
Hans jobb är mycket viktigt och om han känner att han inte kan klara det till fullo så är det bra att de troende katolikerna ska få någon som kan sköta sitt arbete ordentligt.
Påven är mycket gammal och därför tycker jag att det är bra att han får vila sina sista år.

Han sa och gjorde mycket dåliga beslut, som att man inte får göra abort och att kvinnor inte får vara präster. Jag tror att jag aldrig skulle kunna tillhöra den katolska kyrkan, när jag läser deras lagar så förstår jag inte hur dom tänker.
Jag tror dock inte att en ny påve kommer att ändra på dessa regler men man kan ju hoppas. 
Att han mörkade ner övergrepp på barn för att skydda kyrkans namn var riktigt hemskt och dåligt gjort, det var nog därför han twittrade ''We are all sinners''. Vi är alla syndare, även han.

Emma Gunnarsson 8:2, VT 2013

tisdag 12 februari 2013

Vilket väder får vi idag?



  • Hur ska vädret vara idag där du bor enligt tidningens prognos? Stämmer det med det väder som är just nu?
    Fram till klockan 13.00 ska det vara mulet och senare ska det vara ett lätt snöfall fram till 19.00 ikväll. Hittills stämmer det prognosen.
  • Vilket väder kommer det att bli imorgon där du bor enligt tidningen?
    Imorgon ska det vara mulet.
  • Med vilken vindstyrka och från vilket håll kommer vinden imorgon där du bor? Vad kallas en vind med den hastigheten? 
    Vinden kommer i 5 m/s och är måttlig vind. Vinden kommer från nordöst (NO).
  • Vilken var den varmaste respektive kallaste platsen i a)Sverige idag? b) Europa idag?
    Kallast i Sverige idag var Ammarnäs på -29 grader och varmast var Lauters på 0 grader.
    Kallast i världens var Verkhoyansk i Ryssland, på -54 grader och varmast var San Gabriel Casa Blanca i Mexico, på 41.1 grader.
  • Ta reda på morgondagens väderprognos för två städer i Sverige.
    I Dalarna, Fredriksberg kommer det imorgon vara 3-7 minusgrader under dagen, uppehåll, mulet och nordliga svaga vindar.
    I Stockholm kommer det vara mellan 0 och 5 minusgrader. Uppehåll, molningt och svag vind från sydväst.
  • Ta reda på morgondagens väderprognos för två städer i Europa.
    I Frankrike, Tepa, kommer det variera i grader men ligga runt 27 grader. Det kommer vara växlande molnighet, finns även risker för regn eller åskskur. Maxvinden uppstår vid morgontimmarna då det är måttlig vind.
    I Englands huvudstad, London, kommer det vara upp till 3 grader varmt och vid morgonen det ligga på 0 grader, kanske någon minusgrad. Det kommer vara mulet hela dagen och lätt snöfall framåt kvällen. Framåt natten kommer måtttliga vindar komma in från söder.
  • Ungefär när går solen upp där du bor?
    Idag gick solen upp 07:43, men solen går upp ca. 2-3 minuter tidigare varje dag.
  • Ungefär när går solen ner där du bor?
    Idag går solen ner 17:05, men även här ändras det varje dag. Efter varje dag tar det ca. 2-3 minuter längre tid innan solen går ner.
  • Finns det en väderkarta så försök se var du hittar lågtryck respektive högtryck. Kan du förklara vad som menas med lågtryck/högtryck?
    Högtryck är när det är väldigt klart väder passande till årstid. Te.x vid sommaren om det är mycket varmt, eller vid vintern om det är mycket kallt.
    Lågtryck är en motsatsen, när vädret är ganska oklart.

    På Europakartan är det just nu lågtryck runt Italien och högtryck längst upp i Sverige vid gränsen av Finland.
  • Vilken typ av väder verkar det bli i närheten av lågtryck respektive högtryck.
    Blåsigt och nederbörd.
  • Finns det fler tecken på väderkartan än de vi tagit upp?
    Nej inget som jag reagerade på.
  • Om du har tillgång till en dator eller telefon så gå in och sök upp några vädersidor eller titta på någon väderapp för att jämföra de prognoserna med tidningens prognos. Jämför till exempel dagens väder där du bor.
    Alla hemsidorna är lite olika, men håller sig på ungefär samma prognoser. Det är inte så jätte så stor skillnad, mest lite vid graderna. Prognoserna som att det ska vara molnigt och snöa lite är samma på båda. Jag kollade på vadret.nu och klart.se.

    Jag kollade mest på hemsidan klart.se och det tyckte jag var en jätte bra hemsida. Man kunde se varenda stad i världen och varje prognos var väl utförd. 


måndag 11 februari 2013

Vem tröstar Joplin?


Vem tröstar Joplin?

Jag har sett filmen, ''Vem tröstar Joplin?'', en film om tornadon som förändrade tusentals liv. 

Den 11 maj 2011 träffades en stad i mitten av USA, Joplin, utav en tornado. Det var en av dom värsta tornados i USAs historia och uppmätte E5 på Fujita-skalan.
Delar av befolkningen hade säkerhetsrum och andra försökte ta skydd genom att lägga sig i badkaret eller gömma sig i garderoben. Det fanns trygga ställen man kunde gå till, men befolkningen var så vana vid tornadoalarm och såg därför inte allvaret, endast ett fåtal tog det allvarligt när alarmet tjöt.

Över 900 personer blev svårt skadade och tusentals förlorade sina hem. Många förlorande en familjemedlem, en nära vän eller sitt livs kärlek. Ungefär 160 människor förlorade sitt liv den dagen. Efter 25 minuter var tornadon över, en tredjedel av staden Joplin var som borta.
Skolan, som tur nog inte hade några elever närvarnade, var helt förstörd. Polisstationen och större delar av sjukhuset i staden var även de förstörda.

Svårigheterna efter en tornado är att bygga upp alla hus. Starta om sitt liv från början efter förlusten av en familjemedlem eller en nära vän. Ekonomin kan falla, jobbet försvinner eller så blir det för dyrt att bygga upp ett nytt hus. Fotografierna som brukade stå tryggt i en hylla i hallen, flög runt i hela Joplin. Hoppet på att få tillbacks ett foto var litet men starkt.

Om jag skulle bygga ett hus i Joplin, som ligger i det mest tornadofrekventa området i världen, skulle jag se till att det fanns ett säkerhetsrum i källaren och så bra byggda väggar som möjligt. 
Jag skulle även ha lagt över alla mina foton i ett USB minne och sedan lagt den i en säker låda som inte går sönder vid tornados eller liknande.
När man bor i Joplin så vet man att det kan komma tornados, det borde man även kollat upp innan man åker på semester dit. Man ska ha kollat upp vädret, torandorisker och varningar.
Ta reda på vägar till säkerhetsrum och vad man ska göra om det i värsta fall kommer en tornado.

Klimatförändringar kan spela mycket roll när man pratar om tornados eftersom att vindarna kan förändras och det kan komma att skapa obalans.
Det närmaste en naturkatastrof vi kan komma till i Sverige är stora mänger snö eller stormar som Gudrun. 

Jag har sett filmen ''Vem tröstar Joplin?'', en film som fick mig att tänka på alla de som förlorat någon i en tornado och hur stark en tornado verkligen kan vara. 
Hur stark vinden kan vara och hur hjälplösa vi kan är när naturkatastrofer uppstår.

Emma Gunnarsson 8:2, VT 2013.
  

torsdag 7 februari 2013

Skillnaden mellan inlandsklimat och kustklimat

Med inlandsklimat får man varma somrar och kalla vintrar. Typiskt kustklimat är milda vintrar och svala somrar. Kustklimat håller en jämnare temperatur och det är tack vare havet. Att värma upp havet tar lång tid men när det väl blivit varmt så håller havet temperaturen länge. Då sprids det sig i markluften och därför är det varmare längre på sommaren vid kusten och kallare längre på vintern vid kusten.

I Spanien te.x så är det varmare längre i Barcelona än vad det är i huvudstaden Madrid.
Barcelona ligger vid havet, alltså kusten och Madrid i inlandet, det är två olika klimat och det kallas inlandsklimat och kustklimat. 

Källa: http://www.aftonbladet.se/vader/article10378007.ab

En sommardag i Falkenberg.

Växthuseffekten


Växthuseffekten

Runt jordklotet finns det ett lager fullt med luft och gaser, det kallas atmosfär.
När solens strålar lyser mot jorden så kommer dom enkelt igenom atmosfären, en del av värmen stannar kvar på jorden men det mesta reflekteras som en spegel mot jordens yta och åker tillbacks ut i rymden igen, det är så jorden blir uppvärmd.

Atmosfären består mestadels av vattenånga och koldioxid. Vattenångan kan vi på jorden inte göra så mycket åt även fast det är vattenångan som står för 80% av växthuseffekten.
Det vi kan göra något åt är koldioxiden. Vi bara ökar mängden koldioxid. Vi förbränner olja, kol, bensin, naturgas och flertal andra fossila bränslen. Då kommer det mer koldioxid ut i atmosfären och atmosfärens lager av luft och gaser bli tjockare och tjockare.

När atmosfären blir tjockare så blir det svårare för värmen att försvinna ut i rymden igen.
När värmen inte åker ut i rymden igen så stannar den på jorden, det ger samma resultat som i ett växthus. Värmen stannar och det blir varmt inuti huset, det är så atmosfären gör mot jorden.
Det är inte bra, om de bara ökar några få grader kan de olika klimaten på jorden snabbt förändras.
Människor nära kusten kan förlora sina hem pga. Att polerna smälter och människor i nederbördsfattiga länder kommer få det mycket svårare eftersom att det då kommer bli ännu varmare.

Vi kan alla hjälpas åt för att förhindra att växthuseffekten ska bli värre, använda mindre fossila bränslen och äta mer närproducerad mat. En person kan inte göra allt och rena atmosfären på en dag, men alla kan göra något. Tillsammans kan vi alla göra något.

Vi hade inte kunnat leva utan atmosfären för det är den som hjälper oss att leva. Ska vi förstöra något som hjälper oss att leva? Om vi fortsätter att leva som vi gör kommer vi snart att förstöra våran atmosfär med smuts, gaser och mer koldioxid. Det kommer börja med svält, konflikter, naturkatastrofer och till slut kommer vi kriga om rent vatten. Det kommer bli så varmt att vi dör.
Så frågan är, ska vi hjälpas åt att göra framtiden betydligt enklare? Eller ska vi fortsätta missbruka fossila bränslen och låta klockan ticka snabbare för mänskligheten. Ditt val.

måndag 4 februari 2013

Veckans nyhet, v.6


Vargjakt

Den 30 januari beslutade Naturvårdsverket att det under den 31 januari till den 17 januari är okej att skjuta 16 vargar. Hittills har bara tre vargar blivit dödade.

Syftet med att döda vargarna är att minska inaveln i vargstammen. Jakten är selektiv och riktad, det är den enda lösningen som man kommit på för att kunna minska inaveln i vargstammen.

Det är väldigt mycket regler, alla får inte skjuta vargar. Endast en liten skara får jaga varg i Sverige.
Jakten ska inte ske inte i hela Sverige, det är främst i Dalarnas, Värmlands, Örebro och Västmanlands län där det sammanlagt är åtta revir. Högst två vargar får fällas i varje revir.  

Bilden är tagen från http://helahalsingland.se/, där de klagas på att Hälsingland inte får skjuta varg under denna period som grannlänen. 

Min åsikt, källor:

Jag har använt mig av hemsidorna http://www.naturvardsverket.se/ och http://sverigesradio.se/.
Jag tyckte att Naturvårdsverket hade bäst information och mest fakta inom ämnet eftersom att det är Naturvårdsverket som bestämt det. 

Det finns väldigt många som tycker det är dåligt att man ska skjuta vargar, lika många som tycker det är  bra. De som tycker att de är dåligt är de flesta föreningar som står för djurens rättigheter osv. 
Många jägare tycker att det är bra att vargarna skjutas för att vargarna dödar älgar, renar och rådjur.
Alla har sina olika åsikter, jag tycker att det är bra att dom blir skjutna. 
Självklart tycker jag inte att det är kul att något djur dör, men de får ju bara finnas ca. 250 vargar i Sverige. Det kan också va bra att dom dödas för då kan vi få in nya vargar från andra länder som bland annat Ryssland och Norge, på så sätt får vi en friskare vargstam i Sverige och det tycker jag är bra!

En väldigt fin på en liten vargstam. 

Emma Gunnarsson 8:2, VT 2013





söndag 3 februari 2013

Veckans nyhet, v.5


Nattklubbsbranden i Santa Maria, Brasilien.

För ungefär en vecka sedan i studentstaden Santa Maria, blev en nattklubb nerbränd.
Ett band spelade den kvällen och i ett av alla nummer tände en av medlemmarna ett fyrverkeri. Fyrverkeriet gick fel och de ljudisolerade taket, som var gjort utav skumgummi, fattade eld mycket fort.

På bara några minuter var hela lokalen full med rök och stod lågor. Paniken kom och alla sprang mot utgången.
Vakterna på klubben ville inte släppa ut de skräckslagna studenterna. De trodde att de inte ville betala notan för kvällen, men så var det inte.

235 unga omkom i branden och nu befarar läkarna att fler kommer dö under veckan pga. Brännskador och förgiftning i lungorna efter den mycket farliga och giftiga röken från skumgummit. Poliser och tekniker håller på att utreda fallet och om taket inte hade varit gjort utav skumgummi- skulle alla ha överlevt.

 Två bilder på nattklubben Kiss efter den hemska branden.


Källor:

Jag tyckte att hemsidorna var mycket bra, det var två olika ''samtalsämnen'' inom branden så däröfr fick jag med mycket information om just varför branden fick förlopp så snabbt.

Min egna åsikt:

Jag tycker att det är hemskt det som har hänt. Det var väldigt dåligt med säkerhet på stället, enligt mig borde det funnits mer vakter i just festlokalen som kunde meddelat de andra vakterna.
Det borde ha funnits tillgång till brandalarm, brandsläckare och flera nödutgångar.
Brandkåren borde innan festen ha säkrat så att det var okej att ha fyrverkeri eller om det inte var okej.

Det är väldigt tragiskt att så många har fått avsluta sitt liv så tidigt, alldeles för tidigt.

Emma Gunnarsson 8:2, VT 2013.