torsdag 7 februari 2013

Växthuseffekten


Växthuseffekten

Runt jordklotet finns det ett lager fullt med luft och gaser, det kallas atmosfär.
När solens strålar lyser mot jorden så kommer dom enkelt igenom atmosfären, en del av värmen stannar kvar på jorden men det mesta reflekteras som en spegel mot jordens yta och åker tillbacks ut i rymden igen, det är så jorden blir uppvärmd.

Atmosfären består mestadels av vattenånga och koldioxid. Vattenångan kan vi på jorden inte göra så mycket åt även fast det är vattenångan som står för 80% av växthuseffekten.
Det vi kan göra något åt är koldioxiden. Vi bara ökar mängden koldioxid. Vi förbränner olja, kol, bensin, naturgas och flertal andra fossila bränslen. Då kommer det mer koldioxid ut i atmosfären och atmosfärens lager av luft och gaser bli tjockare och tjockare.

När atmosfären blir tjockare så blir det svårare för värmen att försvinna ut i rymden igen.
När värmen inte åker ut i rymden igen så stannar den på jorden, det ger samma resultat som i ett växthus. Värmen stannar och det blir varmt inuti huset, det är så atmosfären gör mot jorden.
Det är inte bra, om de bara ökar några få grader kan de olika klimaten på jorden snabbt förändras.
Människor nära kusten kan förlora sina hem pga. Att polerna smälter och människor i nederbördsfattiga länder kommer få det mycket svårare eftersom att det då kommer bli ännu varmare.

Vi kan alla hjälpas åt för att förhindra att växthuseffekten ska bli värre, använda mindre fossila bränslen och äta mer närproducerad mat. En person kan inte göra allt och rena atmosfären på en dag, men alla kan göra något. Tillsammans kan vi alla göra något.

Vi hade inte kunnat leva utan atmosfären för det är den som hjälper oss att leva. Ska vi förstöra något som hjälper oss att leva? Om vi fortsätter att leva som vi gör kommer vi snart att förstöra våran atmosfär med smuts, gaser och mer koldioxid. Det kommer börja med svält, konflikter, naturkatastrofer och till slut kommer vi kriga om rent vatten. Det kommer bli så varmt att vi dör.
Så frågan är, ska vi hjälpas åt att göra framtiden betydligt enklare? Eller ska vi fortsätta missbruka fossila bränslen och låta klockan ticka snabbare för mänskligheten. Ditt val.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar