måndag 11 februari 2013

Vem tröstar Joplin?


Vem tröstar Joplin?

Jag har sett filmen, ''Vem tröstar Joplin?'', en film om tornadon som förändrade tusentals liv. 

Den 11 maj 2011 träffades en stad i mitten av USA, Joplin, utav en tornado. Det var en av dom värsta tornados i USAs historia och uppmätte E5 på Fujita-skalan.
Delar av befolkningen hade säkerhetsrum och andra försökte ta skydd genom att lägga sig i badkaret eller gömma sig i garderoben. Det fanns trygga ställen man kunde gå till, men befolkningen var så vana vid tornadoalarm och såg därför inte allvaret, endast ett fåtal tog det allvarligt när alarmet tjöt.

Över 900 personer blev svårt skadade och tusentals förlorade sina hem. Många förlorande en familjemedlem, en nära vän eller sitt livs kärlek. Ungefär 160 människor förlorade sitt liv den dagen. Efter 25 minuter var tornadon över, en tredjedel av staden Joplin var som borta.
Skolan, som tur nog inte hade några elever närvarnade, var helt förstörd. Polisstationen och större delar av sjukhuset i staden var även de förstörda.

Svårigheterna efter en tornado är att bygga upp alla hus. Starta om sitt liv från början efter förlusten av en familjemedlem eller en nära vän. Ekonomin kan falla, jobbet försvinner eller så blir det för dyrt att bygga upp ett nytt hus. Fotografierna som brukade stå tryggt i en hylla i hallen, flög runt i hela Joplin. Hoppet på att få tillbacks ett foto var litet men starkt.

Om jag skulle bygga ett hus i Joplin, som ligger i det mest tornadofrekventa området i världen, skulle jag se till att det fanns ett säkerhetsrum i källaren och så bra byggda väggar som möjligt. 
Jag skulle även ha lagt över alla mina foton i ett USB minne och sedan lagt den i en säker låda som inte går sönder vid tornados eller liknande.
När man bor i Joplin så vet man att det kan komma tornados, det borde man även kollat upp innan man åker på semester dit. Man ska ha kollat upp vädret, torandorisker och varningar.
Ta reda på vägar till säkerhetsrum och vad man ska göra om det i värsta fall kommer en tornado.

Klimatförändringar kan spela mycket roll när man pratar om tornados eftersom att vindarna kan förändras och det kan komma att skapa obalans.
Det närmaste en naturkatastrof vi kan komma till i Sverige är stora mänger snö eller stormar som Gudrun. 

Jag har sett filmen ''Vem tröstar Joplin?'', en film som fick mig att tänka på alla de som förlorat någon i en tornado och hur stark en tornado verkligen kan vara. 
Hur stark vinden kan vara och hur hjälplösa vi kan är när naturkatastrofer uppstår.

Emma Gunnarsson 8:2, VT 2013.
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar